print image

Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i truskawkami

person

3 osoby osoby

time

25 min.

level

łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie liści młodego szpinaku
  • 12 dużych truskawek
  • 1 pierś z kurczaka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • sos:
  • 1 łyżka maku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • Folia aluminiowa Piotr i Paweł

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy i suszymy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy pierś z kurczaka i smażymy ok. 6 minut na każdej ze stron. Pierś zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odkrywamy ją i
kroimy w plastry o grubości ½ cm. Orzechy i migdały siekamy.

Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Do soku dodajemy miód, ocet winny, musztardę, mak i łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy - najlepiej rózgą lub widelcem. Bardzo wolnym strumieniem dolewamy resztę oliwy nie przerywając mieszania do momentu, w którym sos zgęstnieje i będzie jednolity. Na
talerzu układamy szpinak, truskawki i kawałki piersi z kurczaka. Posypujemy posiekanymi orzechami i skrapiamy sosem.